Home

Achtergrond 185 x bekeken

Melding derogatie voor 1 februari

Het ministerie van LNV heeft bij de Europese Commissie (EC) uitstel aangevraagd voor twee voorwaarden waarmee veehouders voor derogatie in aanmerking te komen. Deze week wordt waarschijnlijk duidelijk of de EC dit uitstel honoreert. De melding voor derogatie moet sowieso voor 1 februari bij Dienst Regelingen van het ministerie van LNV binnen zijn.

Agrarische ondernemers die 250 kilo stikstof op hun land kwijt willen moeten daarvoor een melding doen (derogatie) moet voor 1 februari bij de Dienst Regelingen zijn gedaan. Veerman heeft met de Europese Commissie gesproken over het uitstel van twee voorwaarden voor derogatie: het nemen en analyseren van grondmonsters én het bemestingsplan. De laboratoria die de bodemmonsters onderzoeken hebben namelijk laten weten dat het niet mogelijk is alle bodemmonsters en analyses vóór 1 februari 2006 af te hebben. Dat zou betekenen dat ook de bemestingsplannen niet op tijd klaar kunnen zijn. Om te voorkomen dat de ondernemers niet kunnen voldoen aan alle voorwaarden voor derogatie, heeft de minister uitstel gevraagd van deze twee onderdelen tot 1 april.

Deze week wordt waarschijnlijk bekend of de uitstel wordt verleend. Als dit gebeurt geeft minister Veerman agrarische ondernemers tijdelijk vrijstelling van de twee genoemde voorwaarden. De ondernemer moet in dat geval wel aantonen dat hij al vóór 1 februari opdracht heeft gegeven om bodemmonsters te laten nemen. Bij de melding hoort ook een opgave van de hoeveelheid meststoffen die op 1 januari op het bedrijf aanwezig was.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.