Home

Achtergrond 248 x bekeken

Datum mondelinge overeenkomst bepalend voor landbouwvrijstelling

In een zaak tussen een fruitteler en de Belastingdienst besliste de Rechtbank dat de datum van de mondelinge koopovereenkomst telt om te bepalen welk regime van de landbouwvrijstelling van toepassing is. In deze zaak was dat het oude regime, maar omdat de grond waarschijnlijk binnen 6 jaar een andere bestemming krijgt, geldt de vrijstelling niet.

In deze zaak was de vraag waneer de overeenkomst tot stand was gekomen. De fruitkweker betoogde dat de overeenkomst was gesloten voor 27 juni 2000. Hiervoor geldt het oude regime van de landbouwvrijstelling. Na vanaf 27 juni 2000 is winst altijd belast bij bestemmingswijziging. De rechtbank Haarlem constateert dat de schriftelijke overeenkomst op 29 september 2000 is ondertekend, maar acht dat niet van doorslaggevende betekenis. De mondelinge overeenkomst telt en die kwam op 5 juni 2000 tot stand. Volgens de rechtbank moet de oude bepaling dus worden toegepast.

Maar in de grond waarschijnlijk binnen 6 jaar buiten de landbouw wordt aangewend, geldt de landbouwvrijstelling niet. Omdat er op 5 juni 2000 een redelijke kans bestond dat de landbouwgrond binnen zes jaar buiten het kader van het landbouwbedrijf zou worden aangewend, is de vrijstellingniet van toepassing. Het gelijk is daarom aan de belastinginspecteur. De met de verkoop behaalde winst is belast.

Lees ook Voor wijziging verleende koopoptie geen recht op oude landbouwvrijstelling
Meer informatie Uitspraak van de rechtbank

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.