Home

Achtergrond 155 x bekeken

Brussel keurt Duits tolsysteem vrachtwagens af

De Europese Commissie is ontevreden over de compensatie die de Duitse regering geeft voor de nieuwe tolheffing. Berlijn wil truckers compenseren met een lagere accijns aan de pomp, maar volgens de Commissie bevoordeelt dat de Duitse transportbedrijven, die vaker in Duitsland tanken.

Ook zouden tankstations in grensstreken zo worden gediscrimineerd. Duitsland moet nu zo snel mogelijk een alternatief systeem bedenken, zo heeft Europees commissaris Barrot (transport) vandaag besloten.

Transporteurs betalen in Duitsland een gemiddelde heffing van 12,4 eurocent per kilometer. Het exacte bedrag is afhankelijk van de afgelegde afstand, waarbij er voor zowel Duitse als buitenlandse transportbedrijven een voordeel is op kortere afstanden, omdat daarvoor minder alternatieven voorhanden zijn. Transporteurs krijgen echter een korting van 2,6 cent op de diesel die zij in Duitsland tanken.

De Nederlandse verladersorganisatie EVO deelt de kritiek van de Commissie. "Nederlandse ondernemers hebben weinig aan een korting op diesel omdat zij toch al nauwelijks tanken in Duitsland'', aldus de organisatie, die vindt dat Duitsland vooral geld moet besteden aan verbetering van de bereikbaarheid.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.