Home

Achtergrond 284 x bekeken

Skal: ook biologisch voer voor opfokhennen

Vanaf 2006 krijgt de biologische legpluimveehouderij met nieuwe voorwaarden te maken. Eén van de belangrijkste wijzigingen is dat pluimvee tijdens de opfokperiode ook biologisch voer moet krijgen. Dat schrijft Skal, de controleorganisatie van de biologische landbouw.

Alleen bij onvoldoende aanbod van biologisch voer mag een pluimveehouder maximaal 15 procent gangbaar voer verstrekken. Skal heeft een lijst met voeders die hieraan voldoen. De uitzonderingspositie geldt niet voor ruwvoer; dat moet ten alle tijden volledig biologisch zijn.

Verder is het zichtbaar inkorten van snavel niet meer toegestaan, ook niet als er zich calamiteiten voordoen. Vanaf 1 maart 2006 mogen geen hennen meer worden opgezet met een zichtbaar ingekorte snavel.

Dat er toch nog een beperkt deel gangbaar voer mag worden verstrekt, houdt verband met een verlaging van het deel gangbaar voer in alle biologische sectoren. In 2007 mag bij rundvee, schapen, geiten en paarden nog maximaal 5 procent worden bijgevoerd; in 2008 is gangbaar voer helemaal verboden. Voor varkens en pluimvee geldt in 2007 een maximum aandeel van 15 procent. In 2008 en 2009 ligt dat percentage op maximaal 10 procent, in 2010 en 2011 op 5 procent, waarna het in 2012 volledig is verboden (op basis van drogestof van diervoeders van agrarische oorsprong over een periode van 12 maanden). Het dagrantsoen mag maximaal 25 procent gangbaar diervoeder omvatten.

Omdat de wijziging op 25 augustus jl. is ingegaan, is over geheel 2005 gemiddeld als maximum percentage toegestaan: 9 procent voor herbivoren en 19 procent voor overige diersoorten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.