Home

Achtergrond 183 x bekeken

Saldo vleesvarkens tweede kwartaal hoger

Het saldo van vleesvarkensbedrijven is in het tweede kwartaal gestegen tot circa 15.000 euro voor een bedrijf van 1.300 vleesvarkens. Dat becijfert het LEI in AgriMonitor. Daarmee is bijna het niveau van het vijfjaarlijks gemiddelde (1996 tot 2000) bereikt.

Cumulatief was het saldo in het eerste halfjaar ruim 23.000 euro per bedrijf. Dat is in de afgelopen vier jaar niet meer voorgekomen. De verbetering is te danken aan een hogere opbrengstprijs en lagere voerkosten. Op kwartaalbasis zijn de voerkosten ruim 8.000 euro lager dan over dezelfde periode vorig jaar. Het voorjaar begon met relatief hoge biggenprijzen, maar deze daalde in de loop van het tweede kwartaal.

Voor het komende halfjaar is het LEI iets minder positief gesteld, ondanks dat het traditionele seizoenspatroon tot nu toe gunstig uitpakt. In 2004 was het saldo in het derde kwartaal nog bijna 30.000 euro en in het vierde kwartaal bijna 20.000 euro. Het LEI blijft bij de verwachting dat het saldo op jaarbasis dit jaar hoger uitkomt dan in 2004.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.