Home

Achtergrond 343 x bekeken

Kans op fouten in grondsoortenkaart gering

De kans op fouten in grondsoortenkaart voor het nieuwe mestbeleid is volgens minister Veerman gering. Iedereen heeft tegen de indelingen bezwaar kunnen maken en indien dit terecht is zal de grondsoortenkaart worden aangepast. Dit schrijft de minister in een brief als antwoord op kamervragen.

De grondsoortenkaart is door Alterra opgemaakt aan de hand van de meest actuele gegevens. De kaarten zullen uiteindelijk in definitieve vorm worden vastgesteld bij het Uitvoeringsbesluit Meststoffenwet dat per 1 januari 2006 van kracht zal worden. Van april tot juli kon bezwaar worden gemaakt. Afwijkingen kunnen voorkomen, de grondsoort wordt namelijk per gebied en niet per perceel vastgesteld.

In totaal hebben ongeveer 400 van de 80.000 agrarische ondernemers van de inspraakmogelijkheid gebruik gemaakt. Eventuele fouten worden hersteld, indien deze zijn aangetoond middels een representatief bodemonderzoek. De kosten van een dergelijk bodemonderzoek zijn voor rekening van de ondernemer. De resultaten van dergelijke onderzoeken worden door Alterra (Wageningen UR) beoordeeld. Alterra bepaalt dus uiteindelijk de grondsoort van het perceel. Alterra is bovendien een onafhankelijk wetenschappelijk instituut, dat geen belang heeft bij het vaststellen van de grondsoort.

Meer informatie Brief van de minister aan de Tweede Kamer

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.