Home

Achtergrond 283 x bekeken

Verzorgen paarden is één prestatie

Prestaties als het verzorgen en voeren van paarden mogen voor de omzetbelasting niet gesplitst worden. Hiervoor geldt het normale tarief. Het stallen van paarden is wel vrijgesteld. Dat heeft het gerechtshof bepaald.

Een manegehouder verhuurde een box aan een paardeneigenaar. Deze prestatie is vrijgesteld van BTW. De verzorging van het paard kon volgens de managehouder gesplitst worden in verschillende prestaties.

Maar dat is niet de bedoeling, vindt het gerechtshof in Arnhem. Diensten als het gebruik van de inhoud van de materialenkast, het medegebruik van de overige accommodatie zoals de rijhal en de buitenrijbaan, het schoonhouden van de box en de levering en verstrekking van voer moeten allemaal als één prestatie worden gezien, belast tegen het normale tarief.

Verschillende ondernemers hebben in het verleden geprobeerd deze bijkomende prestaties te splitsen. Met name de prijs van het paardenvoer zou dan lager belast kunnen worden.

Tot nu toe zijn die pogingen op niets uitgelopen. Steeds heeft de rechter geoordeeld dat het voeren van paarden is toe te rekenen aan de algemene verzorging van paarden. Dit is ook zo als het bedrag op de nota voor het grootste gedeelte valt toe te rekenen aan het voer. In deze zaak wordt vastgehouden aan de jurisprudentie.

Een splitsing mag wel gemaakt worden tussen de verhuur van de box en het verzorgen van het paard. Hoe de totale nota uit te splitsen over het huurbedrag en het ‘overige-kosten-bedrag’ is geen gemakkelijke zaak. Er kan gekozen worden voor twee methoden. De eerste is gebaseerd op de werkelijke kosten. Deze is echter administratief zeer bewerkelijk.

Daarom kan als alternatief worden uitgegaan van de marktwaarde. De Europese rechter heeft geoordeeld dat van een marktdeelnemer niet kan worden verlangd dat hij bij de berekening van de toe te rekenen vergoeding uitgaat van het beginsel volgens de werkelijke kosten wanneer dat bedrag ook kan worden bepaald op basis van de marktwaarde van soortgelijke prestaties. Met andere woorden: vergelijken met de prijzen van de concurrent mag.

Mr. S.F.J.J. Schenk (Gibo Accountants en Adviseurs)

Meer informatie Uitspraak van het gerechtshof

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.