Home

Achtergrond 271 x bekeken

Snel gebruik maken van volledige BTW-aftrek bedrijfsmiddelen

De BTW op bedrijfsmiddelen die ook privé gebruikt kunnen worden, mag volledig worden afgetrokken. Dat is het gevolg van een uitspraak van het Europese Hof van Justitie. Voor agrariërs blijven de gevolgen hiervan beperkt.

Volgens het Hof is de Nederlandse wetgeving in strijd met de zesde BTW-richtlijn. In de richtlijn staat weliswaar dat het privé-gebruik van goederen belast moet worden, maar de Wet op de omzetbelasting doet dat volgens de Europese rechters niet op de juiste manier.

Voor de landbouw is de beslissing van de Europese rechter van minder groot belang dan voor andere sectoren. Dat komt door de bijzondere plaats in de omzetbelasting van de land- en tuinbouw. Toch kan naar schatting een op de drie boeren en tuinders hiervan profiteren. Het gaat om alle agrarische ondernemers die voor de heffing van omzetbelasting hebben geopteerd.

De beslissing is vooral van belang voor degenen die binnenkort gaan bouwen en overwegen om voor de omzetbelasting te gaan opteren. Ook boeren met BTW-belaste nevenactiviteiten zoals ijsverkoop of een caravanstalling kunnen van de beslissing van de Europese rechter gebruik maken.

Inmiddels heeft staatssecretaris Wijn van Financiën een reparatiewet aangekondigd. Hij wil de regels zo snel mogelijk aanpassen zodat middelen die ook privé gebruikt kunnen worden niet meer geheel tot het ondernemingsvermogen gerekend mogen worden.

Dat betekent dat ondernemers nog maar een korte periode gebruik kunnen maken van de beslissing van het Europese Hof. Dat kan door betaalde BTW zo snel mogelijk terug te claimen. Ondernemers moeten vooral proberen te voorkomen dat OB-aanslagen onherroepelijk komen vast te staan. Daartoe kunnen zij bezwaar maken tegen hun eigen aangifte. Vervolgens moeten ze bedenken wel bedrag mogelijk voor teruggave in aanmerking komt.

mr. S.F.J.J. Schenk (Gibo Accountants en Adviseurs)

Meer informatie Uitspraak Europese Hof van Justitie

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.