Home

Achtergrond 148 x bekeken

Geen fiscaal voordeel bij kwijtschelding in termijnen

Een boer of tuinder die zijn onderneming overdraagt en een bedrag wil kwijtschelden aan de ontvanger, moet er voor zorgen dat dit snel achterelkaar gebeurt. Als er teveel tijd tussen zit, kan geen gebruik gemaakt worden van de voordelige fiscale faciliteiten in de successiewet.

Dat blijkt uit een uitspraak van het gerechtshof in Arnhem. In een zaak tussen een agrarische ondernemer en de belastingdienst concludeerde de rechter dat er geen nauwe relatie bestaat tussen de kwijtschelding van een deel van de schuld en de overdracht een half jaar eerder.

Op 15 augustus 1997 heeft de ondernemer het bedrijf aan zijn zoon overgedragen. Een deel van de overnamesom is direct kwijtgescholden. Het schenkingsrecht is op grond van de kwijtscheldingsregeling in de successiewet voor een deel komen te vervallen. Een half jaar later heeft de vader het resterende deel van de schuld kwijtgescholden. Daarvoor kreeg de zoon opnieuw een aanslag in het schenkingsrecht.

Maar het verzoek om toepassing van de kwijtscheldingsregeling werd dit keer afgewezen. Het gerechtshof oordeelt dat die beslissing van de belastingdienst terecht is.

Meer informatie Uitspraak van het gerechtshof

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.