Home

Achtergrond 169 x bekeken

Slechte voorbereiding familiebedrijven op noodsituaties

Familiebedrijven moeten beter anticiperen op noodsituaties. Dat kan door daarvoor specifieke afspraken over eigendom en zeggenschap in de statuten op te nemen. Nu zijn familiebedrijven vaak niet goed voorbereid op problemen als echtscheiding, overlijden en arbeidsongeschiktheid.

Dat stelt de Vrije Universiteit (VU) in een onderzoek uitgevoerd voor BDO CampsObers Accountants & Adviseurs. Uit een enquête van de onderzoekers blijkt dat de afgelopen tien jaar ruim dertig procent van de familiebedrijven geconfronteerd is met een noodsituatie. In veel gevallen betekende dit een bedreiging van de continuïteit van het bedrijf.

Om dergelijke situaties goed aan te kunnen, is het volgens de VU van belang dat familiebedrijven zich bewust zijn van de specifieke risico’s en daarop anticiperen. Met behulp van adviseur, notaris, jurist en branche-organisatie kunnen statuten worden opgesteld die duidelijkheid bieden als zich problemen voordoen.

Zo vinden de onderzoekers dat familiebedrijven over een noodopvolginsplan moeten beschikken. Daarin zijn afspraken vastgelegd over leiding, eigendom en zeggenschap in het geval dat zich een noodsituatie voordoet. Ook zouden zij in de huwelijkse voorwaarden of een echtscheidingsconvenant, het testament en de statuten van de vennootschap het eigendom van de onderneming tijdens of na de noodsituatie moeten regelen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.