Home

Achtergrond 502 x bekeken

Saldo’s pluimveehouderij lange termijn

Het saldo per opgehokte kooihen voor de lange termijn is €3,13 per jaar. Dat blijkt uit de begrotingsnormen die voor legpluimvee in een gezamenlijk overleg van LNV, accountants, onderzoek en banken zijn vastgesteld. Voor scharrelhennen is het saldo per opgehokte hen €3,99 per jaar; bij vrije uitloop is het saldo €5,99.

Voor de vleeskuikens bedraagt het saldo voor de lange termijn €14,07 per 100 opgezette kuikens. Per 1000 kg aflevergewicht is dat een saldo van €68. Houders van vleeskuikenouderdieren moeten het voor de lange termijn doen met een saldo per opgehokte hen van €4,77 per jaar. De normen zijn netto prijzen, dus inclusief BTW, kortingen en toeslagen. Kosten voor mestafzet zijn niet inbegrepen. De normen zijn bruikbaar bij het maken van begrotingen en advisering voor de lange termijn.

Al eerder was bekend dat de liquiditeitsuitgangspunten (korte termijn) niet is aangepast. Het saldo voor leghennen op kooi bedraagt €0,41 en voor scharrelhennen €1,14 per opgehokte hen per ronde. Uitgangspunt hierbij is een prijs van kooieieren van 3,5 cent per ei, inclusief BTW. Voor het voer wordt een prijs van € 17,55 per 100 kg voer aangehouden. Voor de scharreleieren is de korte termijnprijs 4,3 cent per ei of een kilogramprijs van € 0,69.
De volledige berekening staat op de site van het Praktijkonderzoek Veehouderij.

Meer informatie Normen legpluimvee

Meer informatie Normen vleeskuikens

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.