Home

Achtergrond 158 x bekeken

Hoge boete voor onwillige werkgever

Boeren en tuinders die vanaf volgend jaar de Arbeidsinspectie geen informatie geven over een mogelijk illegale werknemer, krijgen een boete van € 8000. Dat stelt staatssecretaris Van Hoof (Sociale Zaken) voor in een brief aan de Tweede Kamer.

Deze nieuwe boete is net zo hoog als in het geval dat een bedrijf daadwerkelijk een illegale werknemer in dienst heeft. Van Hoof wil hiermee voorkomen dat bedrijven voordeel hebben bij een situatie waarin werknemers zich niet kunnen of willen legitimeren. Volgens de staatssecretaris gebeurt dit in de praktijk. De Arbeidsinspectie heeft dan de hulp nodig van de politie om die werknemers te dwingen hun identiteit bekend te maken.

Van Hoof wil de boete ook inzetten ter bestrijding van zogeheten nep-zelfstandigen. Dat veelal arbeiders uit de onlangs tot de EU toegetreden Midden- en Oost-Europese lidstaten die als eenpersoonsondernemingen zonder vergunning in Nederland aan de slag kunnen. Bedrijven maken hier misbruik van door deze arbeiders als zelfstandigen in te huren, terwijl er eigenlijk sprake is van een relatie tussen werkgever en werknemer. Van Hoof laat onderzoeken of werkgevers met behulp van een boete verplicht kunnen worden met bijvoorbeeld een rekening of een overeenkomst te bewijzen dat er sprake is van een zelfstandige.

Lees ook Buitenlandse werknemer niet zelfstandig zonder E101-verklaring
Lees ook Werkvergunning voor Oost-Europeanen nodig tot 2006

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.