Home

Achtergrond 223 x bekeken

Betaalde vergoeding ten onrechte belast bij huurder

Een door gemeente Groningen verstrekte vergoeding vanwege het niet verlenen van vergunning is niet belast bij het hurende bedrijf of haar aandeelhouder. Deze vergoeding was door verhuurder bedongen bij de verkoop van een boerderij aan de gemeente.

Twee broers verhuurden een deel van hun boerderij aan de BV van hun vader die daar een opslagruimte heeft voor een schoonmaakbedrijf. De gemeente Groningen koopt de boerderij op voor de ontwikkeling van een nieuwbouwwijk. De gemeente koopt een andere boerderij aan voor de broers. Als voorwaarde is opgenomen dat er een vergoeding van € 192.500 wordt betaald als er geen vergunning voor de exploitatie van een bedrijf wordt verleend. De vergunning wordt niet verleend en de gemeente betaald het bedrag uit aan de broers.

De belastingdienst slaat echter de vader aan voor het bedrag van € 193.000. De belastingdienst beschouwt de € 193.000 uit als een uitbetaling van de BV aan de zoons. Het gerechtshof Leeuwarden deelt deze mening niet. De voorwaarde bij verkoop is duidelijk opgenomen in de overeenkomst tussen de gemeente en de broers. De vergoeding is ook uitbetaald aan de broers. Hun vader of de BV hun vader staan hier dan ook volledig buiten.

Meer informatie Volledige uitspraak van het gerechtshof Leeuwarden

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.