Home

Achtergrond 224 x bekeken

Nertsen zijn vee volgens de Raad van State

Gemeenten mogen in de verplichte krantenpublicatie van een ontwerp-vergunning een nertsenfokkerij als veehouderij aanduiden. Dat blijkt uit een uitspraak van de Raad van State.

De Stichting Bont voor Dieren vindt dat pelsdieren geen vee zijn en daagde daarom de gemeente Gemert-Bakel voor de rechter. Volgens de stichting had de gemeente ten onrechte in de bekendmaking van een vergunning in de krant het woord veehouderij gebruikt.

Daarmee zouden tegenstanders van nertsenfokkerijen op het verkeerde been worden gezet. De meeste Nederlanders denken volgens de bond bij vee aan koeien, varkens of kippen. De Raad van State vindt echter dat het bedrijf in kwestie mag worden aangeduid als veehouderij. Het is volgens de rechter niet nodig te vermelden om welke dieren het gaat.

De Bond voor Dieren gebruikte dit argument omdat zij te laat was met het inbrengen van bedenkingen tegen de vergunning. Omdat de raad heeft geoordeeld dat het bedrijf als veehouderij kan worden aangeduid, is het beroep van de organisatie niet-ontvankelijk.

Meer informatie Uitspraak van de Raad van State

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.