Home

Achtergrond 383 x bekeken

Van Geel verruimt mogelijkheden afzet compost

Staatssecretaris Van Geel (Milieu) heeft maatregelen voorgesteld om de afzet van compost ook onder het nieuwe mestbeleid mogelijk te maken. Maar hij kan niet garanderen dat het gebruik van gft- en groenafval niet in de knel komt.

Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Van Geel doet daarin drie voorstellen die de afzet van compost moeten vergemakkelijken. Ten eerste wil de staatssecretaris bekijken of het mogelijk is een basisvracht voor alleen fosfaat in de systematiek van het gebruiksnormenstelsel in te passen, bijvoorbeeld in de vorm van een ‘belastingvrije voet’ of een zogeheten basisvrachtcoëfficiënt. Dit geeft volgens Van Geel compost een duidelijk competitief voordeel ten opzichte van dierlijk mest. Hij denkt daarbij aan twee kilogram fosfaat per ton compost.

Daarnaast zal de huidige doseringsbeperking van het maximaal toedienen van zes ton d.s. compost per hectare per jaar of twaalf ton d.s. per twee jaar worden verruimd tot dertig ton d.s. per hectare per vijf jaar. Daarmee heeft de agrariër een ruimere afwegingsmogelijkheid voor het toepassen van compost op een perceel op zijn bedrijf. Ten slotte wil Van Geel de administratieve lastendruk verlagen.

In Nederland wordt jaarlijks meer dan 1,4 miljoen ton gft-afval ingezameld waarvan ruim zes ton compost wordt geproduceerd. Daarnaast wordt eenzelfde hoeveelheid compost van groenafval gemaakt.

Meer informatie Brief van de staatssecretaris

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.