Home

Achtergrond 221 x bekeken

Grote gevolgen wet Personenvennootschappen

Bestaande maatschaps- en firmacontracten moeten binnenkort worden aangepast. Begin dit jaar stemde de Tweede Kamer in met het wetsvoorstel Personenvennootschappen. Waarschijnlijk treedt de wijziging op 1 januari 2006 in werking. Agrocount houdt hierover een studiedag op 23 mei.

De nieuwe wet heeft zonder twijfel grote gevolgen voor de agrarische sector. Immers, maatschap en vennootschap onder firma zullen verdwijnen en plaatsmaken voor ‘de vennootschap’. Deze vennootschap kan kiezen voor rechtspersoonlijkheid.

Op dit moment bestaan er nog drie punten van onzekerheid: wanneer treedt het voorstel in werking (waarschijnlijk 1 januari 2006, maar zeker is dat niet), wat is het overgangsrecht (met andere woorden: hoe wordt omgegaan met degenen die nu al een maatschap of firma hebben) en wat zullen de fiscale gevolgen van het wetsvoorstel zijn (voor inkomsten-, vennootschaps- en overdrachtsbelasting). Op korte termijn kunnen hieromtrent nadere voorstellen worden verwacht.

Duidelijk is wel dat als de wet van kracht is, zeer zorgvuldig naar bestaande maatschaps- en firmaovereenkomsten gekeken moet worden. Behalve dit wetsvoorstel is daar een aantal andere goede redenen voor. De invoering van de Wet IB 2001 leverde veranderingen op voor de fiscale behandeling van de maatschap. Dat geldt met name voor de berekening van de kleinschaligheidinvesteringsaftrek (KIA) in maatschapsverband en de fiscale behandeling van de ondermaat.

Hoe het ook verder gaat: het bestaande maatschaps- of firmacontract moet uit de kast gehaald en afgestoft worden. In alle gevallen zullen belangrijke keuzes gemaakt moeten worden over de rechtsvorm en de rechtspersoonlijkheid waarover met alle betrokkenen tijdig overleg gevoerd zal moeten worden.

mr. S.F.J.J. Schenk (GIBO Adviesgroep Belastingen)

Studiemiddag Aanmelden studiemiddag op 23 mei
Meer informatie Het wetsvoorstel

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.