Home

Achtergrond 516 x bekeken

Familielid met financieel belang niet in dienst bij eenmanszaak

Een werknemer in een eenmanszaak is niet in dienst bij dat bedrijf als hij familie is van de eigenaar en een financieel belang heeft in de onderneming. Er is immers geen normale gezagsverhouding tussen werkgever en -nemer.

Dat blijkt uit een uitspraak van de Centrale Raad van Beroep (CRvB) in een zaak tussen een ondernemer en het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (UWV). Volgens de Raad staan de familiale band en de financiële verhouding een gezagsverhouding in de weg. Daardoor kan er geen sprake zijn van een dienstbetrekking.

Het bedrijf is in handen van een ondernemer die het eind 2000 overnam van zijn uittredende vader en oom. Hij veranderde de vorm van een vennootschap onder firma in een eenmanszaak. De oom bleef op dezelfde manier als voorheen werkzaam in de onderneming.

Het Uwv vindt dat de oom vanaf 1 januari 2001 niet verzekeringsplichtig was voor de werknemersverzekeringen, omdat er geen sprake was van een normale gezagsverhouding tussen werkgever en -nemer. De rechtbank van Alkmaar was het daar niet mee eens en besliste dat de oom bij de eenmanszaak in dienstbetrekking werkzaam was.

De CRvB heeft de uitspraak vernietigd. Zowel de familierelatie tussen de eigenaar van het bedrijf en zijn oom als de financiële band zijn niet in overeenstemming met een normale gezagsverhouding. De oom is dus niet in dienst bij de eenmanszaak

Meer informatie Uitspraak van de CRvB

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.