Home

Achtergrond 296 x bekeken

Eenjarige contracten in ganzenfoerageergebieden

Boeren in vastgestelde foerageergebieden hebben dit seizoen de keuze uit het sluiten van een eenjarige opvangovereenkomst of het recht behouden op volledige schadevergoeding. Dat schrijft minister Veerman (LNV) aan de Tweede Kamer.

De meeste provincies halen met de aanwijzing van ganzenfoerageergebieden de streefdatum van 1 juni niet. Door die vertraging is het dit seizoen ook nog niet mogelijk om zesjarige SAN-pakketten voor ganzenbeheer af te sluiten. Dat kan pas vanaf volgend jaar.

Veerman biedt boeren in reeds aangewezen foerageergebieden wel de mogelijkheid om tot die tijd een contract voor een jaar af te sluiten. Deze overeenkomsten zijn gelijk aan de eerder met LTO Nederland en Natuur Platteland Nederland vastgestelde SAN-pakketten.

Boeren zijn echter niet verplicht een contract te tekenen. Zij kunnen er ook voor kiezen het recht te behouden de dieren te verjagen en aanspraak te maken op een schadevergoeding. Deze overgangssituatie geldt totdat de begrenzingsprocedure is afgerond. Daarna mag er niet meer verjaagd worden. Wel blijft de schadevergoeding van kracht voor bedrijven die geen opvangovereenkomst hebben afgesloten.

Tot nu toe hebben vier provincies ganzenfoerageergebieden aangewezen. Dinsdag doen de Gedeputeerde Staten (GS) van Groningen dat. Overijssel, Limburg, Gelderland en Flevoland gingen de provincie voor.

Lees ook SAN-pakketten voor ganzenopvang vanaf juni beschikbaar
Meer informatie Brief van Veerman

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.