Home

Achtergrond 194 x bekeken

Aflossingsvrij krediet voor toplaag boeren

Melkveehouders en akkerbouwers kunnen een aflossingsvrije lening afsluiten bij Rabobank. Afhankelijk van het ondernemersplan is het mogelijk een krediet te krijgen voor meer dan honderd procent van de waarde van de grond. Dat maakte de bank deze week bekend tijdens de presentatie van de jaarcijfers.

Met het zogeheten Grond Waarde Plan hoopt Rabobank twee- tot vierduizend boeren aan zich te binden. Die kunnen het geld dat normaal voor aflossingen wordt gebruikt, benutten voor nieuwe investeringen. Het Grond Waarde Plan is volgens de bank ook een uitkomst voor boeren die op termijn hun bedrijf willen beëindigen.

Uitgangspunt is het ondernemingsplan van de akkerbouwer of melkveehouder. Op basis daarvan kan hij met de bank een aflossingsvrij krediet afspreken. Voorwaarde is wel dat de boer een deel van de investering waarvoor hij de lening gebruikt, uit eigen middelen financiert.

De bank kijkt daarbij verder dan de nabije toekomst. Het krediet is vooral bedoeld om ook aankopen na een eerste investering te financieren. Zo zal een melkveehouder die een nieuwe stal bouwt, in de loop der tijd tevens extra quotum willen aanschaffen. Aflossingsvrij betekent overigens niet dat alleen rente hoeft te worden afgedragen. Als het bedrijf in een consoliderende fase komt, begint de boer met terugbetalen.

Vooral de toplaag van bedrijven die de strijd met de toekomst aankan, komt volgens Rabobank in aanmerking. Minder goedlopende ondernemingen kunnen wel gebruik maken van het Grond Waarde Plan, maar zullen weinig behoefte hebben aan dergelijke grote financieringen.

Boeren die hun bedrijf willen beëindigen, zijn ook geholpen met het Grond Waarde Plan. Als met de bank een duidelijke strategie opgesteld kan worden, behoort een aflossingsvrije lening tot de mogelijkheden. De lening wordt afbetaald als het bedrijf is verkocht.

Rabobank is met een marktaandeel van meer dan tachtig procent veruit de grootste financierder in land- en tuinbouw. Vorig jaar bedroeg het uitstaande krediet bijna 22 miljard euro. Met het Grond Waarde Plan wil de bank, die de strijd met ABN Amro en ING om de groeiers ‘bikkelhard’ noemt, zijn positie als koploper verdedigen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.