Home

Achtergrond 214 x bekeken

Nieuw quotumseizoen veertien dagen korter

Melkveehouders hebben in het nieuwe quotumseizoen dat vandaag begint, twee weken minder de tijd om transacties aan te melden bij het Productschap Zuivel (PZ). Dat heeft PZ deze week besloten.

Quotumoverdrachten voor het superheffingsjaar 2005-2006 moeten uiterlijk op 15 januari volgend jaar zijn ingediend bij de Centrale Organisatie Superheffing (COS). Dit jaar hadden veehouders nog tot 1 februari de tijd. Dat was een maand langer dan gebruikelijk. Mede door die langere periode werd het afgelopen jaar meer quotum verhandeld dan ooit te voren. Die verlenging was door de Tweede Kamer afgedwongen als tegemoetkoming voor de afschaffing van het op grote schaal verleasen van melkrechten.

De nieuwe sluitingsdatum van 15 januari houdt verband met de datum waarop de overdrachten voor leasemelk binnen moeten zijn bij de COS. Die ligt op 15 februari. Als de COS dan een permanente overdracht van quotum moet afwijzen, heeft de betreffende melkveehouder nog de kans zijn probleem met een tijdelijke overdracht op te lossen. Bij een kortere periode bestaat die mogelijkheid volgens het productschap nauwelijks meer.

Voor het quotumjaar 2004-2005 bedroeg de superheffing € 33,27 per honderd kilo. In het nieuwe superheffingsjaar kost overschrijding van het quotum € 30,91.

Bron: Agrarisch Dagblad

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.