Home

Achtergrond 157 x bekeken

Geen vvgb meer nodig voor oprichting BV

Boeren en tuinders die een BV oprichten, hebben straks geen ‘verklaring van geen bezwaar’ (vvgb) meer nodig. In plaats daarvan komt een aanmeldplicht. De ministerraad heeft daar vorige week mee ingestemd.

Het huidige systeem moet volgens het kabinet op de schop omdat het niet effectief is gebleken in het tegengaan van misbruik van rechtspersonen. Ook veroorzaakt het onnodige administratieve lasten. Vanwege de juridische inhoud en de vormvereisten van de aanvraag van een vvgb moet een notaris worden ingeschakeld.

In het nieuwe systeem worden de administratieve lasten beperkt. Ondernemers hoeven niet meer informatie aan te leveren dan dat ze al doen aan de notaris en de Kamer van Koophandel. Bovendien mag de overheid geen gegevens opvragen die al bekend zijn. Het is nog niet bekend wanneer de aanmeldplicht ingevoerd wordt. Waarschijnlijk wordt het voorstel tot wijziging van de wet voor de zomer naar de Tweede Kamer gestuurd.

Nu kunnen BV’s of NV’s pas worden opgericht na afgifte van vvgb door de minister van justitie. Daartoe onderzoekt het ministerie of de ondernemer niet betrokken is geweest bij faillissementen of vermogensdelicten. In de praktijk blijkt dat dit controlemiddel gemakkelijk te omzeilen is door het kopen van een zogenaamde plank-BV of door het oprichten van een buitenlandse rechtspersoon.

Meer informatie Persbericht van ministerie van Justitie

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.