Home

Achtergrond 217 x bekeken

Vrijstelling overdrachtsbelasting alleen bij ondergrond, niet bij substraat

Een tuinder die planten teelt op substraat in plaats van grond heeft bij de aankoop van een bedrijf geen recht op vrijstelling van de overdrachtsbelasting. Dat is ook niet geval als er ondergrond gebruikt wordt voor de afvoer van overtollig water.

De rechtbank van Den Haag heeft dat onlangs bepaald in een zaak tussen een tuinder en de belastinginspecteur. Bij de aankoop van een tuindersbedrijf had de tomatenteler voor de ondergrond van de kassen een beroep gedaan op vrijstelling van de overdrachtsbelasting. Dat zou hem € 613.350 kunnen schelen.

Maar de belastinginspecteur legde de tuinder een naheffingsaanslag op. Het gebruik van de substraatmethode komt volgens hem niet in aanmerking voor de vrijstelling. De tuinder is het daar niet mee eens. Hij betoogt dat de planten dan wel niet direct op de ondergrond staan, maar dat de grond wel degelijk een noodzakelijk onderdeel van de teeltmethode is. Die moet immers het overtollige water afvoeren. Bovendien, zo stelt de teler, is het in strijd met het gelijkheidsbeginsel om een onderscheid te maken tussen kweken op grond of substraat. Dat zou concurrentievervalsing in de hand werken.

De rechter geeft de tuinder ongelijk. In de wet wordt onderscheid gemaakt tussen ondergrond en substraat. De toepassing van de vrijstelling is afhankelijk van de vraag waaruit de planten hun voeding onttrekken. Bij deze tuinder is dat uit het substraat waarvoor de vrijstelling niet geldt. En dus, zo vindt de rechter, heeft de belastinginspecteur gelijk.

Het beroep van de tuinder op het gelijkheidsbeginsel is volgens de rechter ook ongegrond. Hij vindt een verschil in behandeling gerechtvaardigd.

Meer informatie Uitspraak van de rechtbank

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.