Home

Achtergrond 173 x bekeken

Vergoeding voor waterberging in Gelderland en Utrecht

Ruim 110 boeren en tuinders in de provincies Gelderland en Utrecht komen in aanmerking voor een vergoeding voor waterberging. Een deel daarvan wordt jaarlijks uitgekeerd op basis van de geleden gewassschade. De tweede vergoeding is een eenmalige compensatie voor de waardedaling van de grond. Die bedraagt maximaal € 7.500.

Dat staat in een notitie van Dijkgraaf en Heemraden van Waterschap Vallei & Eem (WVE). De vergoedingsregeling moet nog worden vastgesteld door het algemeen bestuur van het waterschap. Dat gebeurt waarschijnlijk op 21 april.

In het werkgebied van WVE komen op drie plaatsen langs het Valleikanaal en de Barneveldse Beek waterbergingsgebieden. Het gaat om in totaal 850 hectare grond, waarvan 600 in handen is van boeren. De gebieden liggen in de gemeenten Amersfoort, Leusden, Woudenberg, Veenendaal, Wageningen, Ede en Rhenen.

De hoogte van de schadevergoeding hangt af van de ligging van het perceel en de frequentie waarmee het overstroomt. Het gaat vrijwel alleen om percelen grasland. Het waterschap wil overeenkomsten afsluiten voor dertig jaar. Na vijf jaar wordt opnieuw de hoogte van de vergoeding voor gewasschade bekeken.

De compensatie voor de waardedaling van grond ligt tussen de € 1.000 en € 7.500. Eigenaren van percelen grasland krijgen jaarlijks een extra uitkering van € 308 per hectare als het gebied vaker per jaar onder water komt te staan. Als een gebied slechts eens in de vijftig tot honderd jaar overloopt, krijgen de betrokken agrariërs ruim € 3,08 per hectare.

Als de regeling in april wordt vastgesteld, kunnen boeren nog dit jaar een overeenkomst tekenen en een vergoeding ontvangen. Het algemeen bestuur van het waterschap is gematigd positief. De categorie gebouwd vindt de vergoedingen wel aan de hoge kant. Volgens de agrariërs in het bestuur moet de compensatie juist omhoog. Alleen doordat boeren hun land ter beschikking stellen aan waterberging kunnen stedelingen de voeten drooghouden, is hun argument.

Meer informatie Vergoedingstabellen

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.