Home

Achtergrond 200 x bekeken

Onzakelijke inbreng pachtrecht in BV leidt tot beperkte afschrijving

In deze zaak werd pachtrecht gedeeltelijk niet zakelijk ingebracht in een BV. De belastinginspecteur staat geen afschrijving op het pachtrecht toe. Het gerechtshof Leeuwarden staat een beperkte afschrijving toe.

In deze zaak exploiteert een melkveehouder in maatschapsverband met zijn echtgenote, zoon en schoondochter een melkveehouderij. De melkveehouder en zijn vrouw is alleen het gebruik van hun weiland ter grootte van 16,51 hectare in de maatschap ingebracht. In verband met de toekomstige bedrijfsopvolging, wordt in 1997 het weiland ingebracht in een hen toebehorende BV ingebracht. Dit voor een waarde van € 187.865 onder voorbehoud van het pachtrecht voor de duur van 12 jaar met recht van verlenging met telkens 6 jaar. Op dat moment bedroeg de vrije waarde € 353.977. Het verschil wordt beschouwd als de kostprijs voor het verworven pachtrecht. Hierover schrijven de veehouder en zijn vrouw schrijven in 12 jaar, à € 13.813 per jaar, af.

Vóórdat het weiland in de BV werd ingebracht ontvingen de veehouder en zijn echtgenote jaarlijks van de maatschap voor het gebruik € 13.613. Nadat de grond in de BV is ingebracht betaalde de maatschap de pachtsom plus de afschrijving op het pachtrecht. De inspecteur had de afschrijving op het pachtrecht niet toegestaan. Het Hof vindt op zichzelf genomen dat op het verworven pachtrecht kan worden afgeschreven. Het Hof oordeelt echter dat het pachtrecht circa 30 jaar dienstbaar zal zijn aan de onderneming. Gezien de leeftijd van de veehouder en zijn vrouw, wordt 11 jaar aan hun onderneming toegerekend en 19 jaar aan de onderneming van de zoon na opvolging. Hierdoor mag wegens onzakelijk handelen slechts 11/30e deel van de jaarlijkse afschrijving ten laste van de winst worden gebracht.

Meer informatie Volledige uitspraak van het Gerechtshof Leeuwarden

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.