Home

Achtergrond 172 x bekeken

Groen licht voor vergoeding waterschade 2002

De Europese Commissie geeft groen licht om boeren te vergoeden voor de oogstschade die ze in 2002 hebben opgelopen door de zware regenval. De regeling wordt eind januari 2006 gepubliceerd en kort daarna opengesteld voor aanmelding.

Om voor een vergoeding in aanmerking te komen moeten boeren onder andere aantonen dat ze meer dan 30 procent van hun productie hebben verloren. Verder moet een ondernemer zijn gewassen gedurende vijf jaar verzekeren tegen schade aan gewassen door zware regenval.

Als boeren aan alle voorwaarden voldoen, kunnen een tegemoetkoming ontvangen van 75 procent van de schade per gewas. De tegemoetkoming is eenmalig. Het eigen risico bedraagt net als bij de agrarische schadeverzekering 25 procent. Als het subsidieplafond van € 3,8 miljoen wordt overschreden, vindt een evenredige verdeling plaats van het beschikbare geld over de ingediende schadeclaims.

Aanleiding voor de regeling is de oogstschade die boeren in 2002 hebben geleden als gevolg van hevige regen in augustus. Omdat de regenval volgens het KNMI in heel Nederland zeer zwaar is geweest, komen agrariërs in het hele land in aanmerking voor compensatie.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.