Home

Achtergrond 174 x bekeken

Boeren en tuinders buffelen door

Boeren en tuinders lopen minder snel naar de huisarts met lichamelijke en geestelijke klachten dan werkers in andere beroepsgroepen. Dat komt door het hoge aandeel zelfstandigen in de agrarische sector, de liefde voor het vak, maar ook doordat er nog sprake is van een taboe op het bespreken van geestelijke problemen.

Volgens het Nederlands Instituut voor onderzoek naar de Gezondheidszorg (Nivel) melden boeren zich relatief weing met psychische aandoeningen bij de huisarts. Of dat ook betekent dat de geestelijke gezondheid beter is, valt echter te betwijfelen. Misschien zijn boeren bij dat soort problemen minder geneigd de dokter te raadplegen, aldus het onderzoeksinstituut. Het Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie (NIGZ) voegt daaraan toe dat agrarische ondernemers doorbuffelen, maar wel steeds vaker met een borrel als ruggensteun.

Er zijn ook positieve argumenten die de uitval door ziekte in de agrarische sector relatief laag houden. veel genoemde argumenten zijn het ontbreken van collega’s en chefs, het werken met levende dieren en planten, het werken in een ‘groene omgeving’ en trots voor het eigen bedrijf: ‘ze leven er echt voor.’

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.