Home

Achtergrond 219 x bekeken

Aanspraken schuldeisers op privé-woning vaak toegekend

Schuldeisers kunnen bij het faillissement van een bedrijf aanspraak maken op de privé-woning van de ondernemer, ook als die op naam van de partner staat. Alleen als de echtgenote de gehele financiering van het huis zelf opbrengt, blijft de boer of tuinder gevrijwaard van aanspraken.

Veel ondernemers laten het eigendom van het woonhuis op naam van de partner (meestal de vrouw) zetten om aanspraken van schuldeisers te voorkomen bij een eventueel faillissement. Ook boeren en tuinders doen dit. Maar deze constructie biedt alleen maar schijnzekerheid, zegt advocate Els van Veggel in de Ondernemersbrief van CMS Derks Star Busmann.

Ook als de woning alleen op naam van de partner staat, eist de bank vaak dat de hypotheek op naam van beiden komt te staan. In de meeste gevallen is immers het inkomen van de boer of tuinder van belang voor het verkrijgen van de hypotheek. Het geleende bedrag voor het huis wordt dus opgebracht door beide echtelieden.

Maar de echtelijke woning valt alleen buiten het faillissement van de onderneming als die uitsluitend door de partner is gefinancierd. Als de hypotheek op twee namen staat, is dat dus niet het geval. Zelfs een bijlage bij de hypotheekakte waarin staat dat de partner de aflossing van de schuld op zich neemt, biedt volgens Van Veggel onvoldoende zekerheid.

Boeren en tuinders moeten zich hiervan bewust zijn bij het opstellen of wijzigen van de huwelijkse voorwaarden. Als zij samen met hun partner tekenen voor de hypotheek, is de bepaling dat het woonhuis op naam van de vrouw staat bij een faillissement weinig waard.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.