Home

Achtergrond 182 x bekeken

Woningbouw RvR alleen op agrarische kavel

De nieuwbouw van een woning in het kader van de ruimte-voor-ruimteregeling moet plaatsvinden op de agrarische bouwkavel. Dat oordeelt de Raad van State in een zaak tegen de gemeente Ruurlo, die een nieuwe woning wilde laten bouwen in het buitengebied. De uitspraak heeft gevolgen voor alle gemeentes in de provincie Gelderland die aan de ruimte-voor-ruimte-regeling meedoen.

De gemeente had een voormalige agrarisch bedrijf gekocht voor de aanleg van nieuwe voorzieningen als een bedrijventerrein en rondweg. Als tegenprestatie zou de voormalige agrariër een nieuwe woning mogen bouwen elders in het buitengebied op circa twee kilometer afstand van het bedrijf.

Omwonenden van de nieuwe locatie gingen daar echter niet mee akkoord en vinden hun gelijk bij de Raad van State. Aangezien de sloop van de bedrijfsgebouwen gebeurt binnen de ruimte-voor-ruimteregeling, moet de gemeente zich houden aan de spelregels die daarover in het streekplan zijn opgenomen. Dat betekent dat nieuwbouw alleen mag plaatsvinden op de agrarische kavel.

Meer informatie Uitspraak Raad van State

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.