Home

Achtergrond 271 x bekeken

Prijzen agrarische grond blijven dalen

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) maakt zich zorgen over handel in grond en bedrijven in reconstructiegebieden. Volgens de vakgroep Agrarisch en Landelijk Vastgoed zullen er grote prijsverschillen ontstaan tussen bedrijven en grond in landbouwontwikkelingsgebieden en extensiveringsgebieden.

Dinsdag maakte de NVM de gemiddelde grondprijzen van het afgelopen jaar bekend. Landelijk is de grondprijs ten opzichte van 2003 met ruim 4 procent gedaald van € 29.169 euro per hectare naar € 28.007 euro per hectare. Het verschil is vooral gemaakt in de eerste helft van het jaar. Na de zomer zijn de prijzen nagenoeg gelijk gebleven.

De vraag naar melkveehouderijen blijft licht aantrekken, maar het aanbod is aan de lage kant. Voor akkerbouwbedrijven geldt zowel een laag aanbod als een lage vraag. In de varkenshouderij vindt beperkte handel in bedrijven plaats, maar pluimveehouderij veranderen zelden van eigenaar. Glastuinbouw- en sierteeltbedrijven zullen volgens de NVM de komende tijd vaker te koop aangeboden worden. Dit vanwege de gunstige prijsontwikkeling.

Ook het ministerie van LNV publiceerde dinsdag cijfers over de ontwikkelingen op de agrarische grondmarkt. Volgens LNV daalde de gemiddelde grondprijs in 2002, 2003 en de eerste helft van 2004 ten opzichte van de tweede helft van 2001 met bijna 22 procent. Agrarische grond kostte in de eerste helft van het vorige jaar volgens LNV gemiddeld € 29.000.

De grootste daling heeft zich voorgedaan in Westelijk Holland. Daar zakte de gemiddelde grondprijs in de eerste helft van 2004 met ruim 25 procent ten opzichte van de tweede helft van 2003. Absoluut betekent dit een daling van bijna € 40.000 naar bijna € 30.000 per hectare.

Meer informatie Persbericht van NVM Agrarisch & Landelijk Vastgoed
Meer informatie Rapport van LNV

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.