Home

Achtergrond 321 x bekeken

Preioogst in weer en wind

Medewerkers van kwekerij Novo trotseren de regen om de prei van het land te halen.

De kwekerij is onderdeel van een stichting die zorgt voor wonen en werken van verstandelijk gehandicapten. Op de 1,7 hectare grote kwekerij van de stichting werken dagelijks 22 cliënten onder leiding van zes begeleiders. Ze telen uitsluitend ecologische groenten en aardappelen. Deze worden verkocht aan veilingen, winkels, restaurants en particulieren. Ook worden perkplanten geteeld en open haardhout verkocht. Foto Jan Bouwman

Koks stomen zichzelf klaar voor het Grand Concours Culinaire dat deze week in het MECC-complex in Maastricht wordt gehouden. In Maastricht vallen drie aan voedsel en dranken gerelateerde evenementen samen: de horecavakbeurs, European Fine Food Fair en Puur. ANP

Roel van den Maegdenbergh van bieteninstituut IRS meet de celdiepte van een zaaischijf van Monozentra. De meeste schijven worden begin van het jaar gekeurd. Een goed functionerende zaaischijf is van belang voor een goed zaaibeeld. Het IRS voert de keuringen gratis uit, de inzender betaalt de verzendkosten. Zaaischijven van binnenvullers zijn volgens het IRS makkelijk zelf te keuren. Buitenvullers kunnen telers het beste elke vier jaar laten controleren. Foto Anton Dingemanse

In bar weer worden met een speciale graafmachine tweehonderd perenbomen uitgegraven. De Friese fruitteler Douwe Dokter verkoopt de fruitbomen omdat hij zich wil richten op het verkopen en verhuren van onder meer landbouwmaterieel, containers en schaftwagens. Twee jaar geleden stopte Dokter met de fruitteelt. Een deel van de tweehonderd bomen wordt verkocht aan een hobbyfruitteler in Smilde. Het uitgraven vergt zorgvuldigheid omdat de bomen zonder gezonde kluit aanzienlijk minder waard zijn. “Maar als je het goed doet, dan heb je 99 procent kans dat de boom overleeft”, aldus Dokter. In totaal wil Dokter op termijn de gehele boomgaard van 10.000 bomen verkopen. Vaak verkoopt hij via het internet. Foto Alex de Haan

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.