Home

Achtergrond 285 x bekeken

Onbekendheid met huwelijkse voorwaarden leidt tot financiële problemen

Veel boeren en tuinders die onder huwelijkse voorwaarden zijn getrouwd, komen bij scheiding in de financiële problemen. Zij zijn onvoldoende op de hoogte van de voorwaarden die ze met hun partner hebben afgesproken. Dat zegt de Groningse hoogleraar Leon Verstappen.

Huwelijkse voorwaarden bevatten bijna altijd een verrekenbeding. Volgens het veel toegepaste Amsterdamse verrekenbeding moeten de partners aan het einde van elk jaar het deel van het inkomen dat is overgebleven, verdelen. Maar volgens Verstappen vergeten de meeste pasgetrouwden onmiddellijk dat ze het zo hebben afgesproken.

Het gevolg hiervan is dat bij een eventuele echtscheiding alsnog berekend moet worden wie de eigenaar is van welk deel van het vermogen. En dat is na tien of twintig jaar erg lastig vast te stellen. Jurisprudentie van de Hoge Raad zegt dat al het vermogen dat tijdens het huwelijk niet verrekend is, bij een echtscheiding alsnog verrekenenplichtig is. Alleen erfenissen, schenkingen en het voorhuwelijkse vermogen is daarvan uitgesloten.

Als een van beide partners een eigen bedrijf heeft, kunnen de problemen nog groter zijn. Stel dat een boer voordat hij is getrouwd een onderneming heeft opgericht met geleend geld. Hij betaalt de lening af met geld dat hij tijdens het huwelijk heeft verdiend en dat verrekenplichtig is. Bij een echtscheiding wordt het bedrijf dan meeberekend.

Op dit moment ligt er een wijziging van het huwelijksvermogensrecht bij de Tweede Kamer. Hierin staat geen aanpassingen van de regels omtrent huwelijkse voorwaarden. Wel is er een beperkte vorm van gemeenschap van goederen in opgenomen. Volgens onderzoeker Fred Schonewille van de Universiteit Utrecht is er in de Kamer veel verzet tegen dit voorstel. Of en in welke vorm het wordt aangenomen is daarom nog onduidelijk.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.