Home

Achtergrond 289 x bekeken

Geen vrijstelling overdrachtsbelasting bij levering landerijen in gedeelten

Domeinen werkt niet mee aan verzoeken van erfpachters om bij aankoop van landerijen de grond in twee achtereenvolgende leveringen over te dragen. Deze constructie waardoor erfpachters vrijgesteld kunnen worden van overdrachtsbelasting, wordt op verzoek van staatssecretaris Wijn (Financiën) niet toegestaan.

Volgens Wijn komt het voor dat erfpachters die het blote eigendom van een stuk grond willen verwerven aan de eigenaar verzoeken de landerijen niet in eens te leveren, maar in twee achtereenvolgende leveringen van gelijke delen in kort tijdsbestek. Dit wordt gedaan vanuit de veronderstelling dat door die gesplitste levering de koper geen overdrachtsbelasting hoeft af te dragen.

Op grond van een bepaling in de Wet op belastingen van rechtsverkeer is de verkrijging van landerijen tot een oppervlakte niet groter dan die van de naburige landerijen die de verkrijger gedurende ten minste vijf jaar in eigendom, erfpacht of beklemming heeft, vrijgesteld van overdrachtsbelasting. De aankoop moet dan wel in het belang zijn van de landbouwstructuur. Volgens de staatssecretaris stroken verzoeken tot gedeelde levering niet met het doel van deze vrijstellingsregeling.

Domeinen heeft op verzoek van de staatssecretaris toegezegd niet aan dergelijke verzoeken mee te werken. Het kan volgens Wijn voorkomen dat andere verkopers dat wel toestaan. De vrijstellingsregeling is dan evenmin van toepassing.

Meer informatie Besluit van de staatssecretaris

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.