Home

Achtergrond 143 x bekeken

Definitief geen BTW over vergoeding opkoop tijdens varkenspest

Het ministerie van Financiën gaat niet in beroep tegen de uitspraak van het Gerechtshof Den Bosch. Het hof besliste in juni dat de Belastingdienst een groep van 600 varkenshouders in totaal ruim € 3,5 miljoen aan BTW moet terugbetalen. De varkenshouders hadden de BTW afgedragen van de vergoeding die zij hadden ontvangen van de opkoopregeling in varkenspestperiode in 1997.

Varkenshouders krijgen daarmee definitief de betaalde BTW terug. Aanvankelijk werd er vanuit gegaan dat financiën beroep in cassatie bij de Hoge Raad in zou stellen, gelet op het financiële en principiële belang van deze zaak.

Het hof deed de uitspraak in de zaak die namens 600 varkenshouders was aangespannen door de Abab in Tilburg. De varkenshouders hebben in 1997 tijdens de varkenspestperiode vanwege de overvolle stallen meegedaan aan de opkoopregeling. Zij hebben toen een vergoeding ontvangen. Laser heeft deze vergoeding toen gesplitst in een koopsom en 6% BTW, waardoor de varkenshouders een deel terugmoesten betalen aan de fiscus. Maar dat is dus teruggedraaid.

Lees ook Varkenspest en BTW: mogelijkheden voor gedupeerde varkenshouders

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.