Home

Achtergrond 172 x bekeken

Grondmobiliteit zakt naar dieptepunt, ook prijs zakt verder

Het aantal verhandelde hectares landbouwgrond is de tweede helft van 2003 naar een dieptepunt gedaald. Er werd zo’n 3.300 hectare verhandeld. Dat is 400 hectare minder dan in de tweede helft van 2002. Ook de prijzen zakte over de hele linie verder. Ten opzicht van de tweede helft 2002 lagen de prijzen 13 procent lager.

Dit blijkt uit de notitie van de Dienst Landelijk Gebied (DLG). De grondmobiliteit is daarmee op een dieptepunt gekomen. Rond 2000 lag het aantal verhandelde hectare per halfjaar op 6.000 tot 8.000. Daarna is het alleen maar minder geworden. De trend dat in de tweede helft van het jaar traditiegetrouw minder hectares verhandeld worden dan in de eerste helft van het jaar ging ook afgelopen jaar weer op.

Ook de grondprijzen namen verder af. Ten opzichte van de eerste helft van 2003 daalde de prijzen gemiddeld met zo’n 5%. Die daarmee op € 30.887 per hectare uitkomt. In de eerste helft van het jaar daalde prijzen al met bijna 8%. De totale prijsdaling over het gehele jaar komt daarmee op 13%. Er zijn nog steeds flinke uitschieters. De prijzen in de IJsselmeerpolders daalden wel maar liggen nog steeds op ruim € 45.000 per hectare. De grondprijzen in het noorden zijn flink gedaald. In het noordelijk weidegebied daalden de prijzen het afgelopen jaar met 28% naar € 20.500 en in de Veenkoloniën en Oldambt met 17,5% naar bijna € 21.000.

Meer informatie Notitie DLG met exacte cijfers per regio

Copyright © Agrocount.nl

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.