Home

Achtergrond 192 x bekeken

Schadeloosstelling voor bedrijfsongeval geheel onbelast

Een werknemer kreeg als gevolg van een bedrijfsongeval € 34.000 uitgekeerd. In de overeenkomst die zij met de werkgever sloot was € 16.000 opgenomen voor immateriële schade en € 18.000 voor verlies aan arbeidskracht. De inspecteur paste de verdeling aan: € 2.250 voor immateriële schade en dus onbelast en het restant als vergoeding voor inkomensverlies, dus belast. Het Hof besliste anders.

Na een bedrijfsongeval met een heftruck werd een vouw gedeeltelijk arbeidsongeschikt. Uiteindelijk sloot zij een overeenkomst en verlenen partijen elkaar finale kwijting. Van deze vergoeding is € 16.000 voor immateriële schade in de zin van pijn en gederfde levensvreugd en het restant voor verlies aan arbeidskracht. Bij deze resterende € 18.000 wordt opgenomen dat dit een bruto vergoeding is waarop eventuele belastingen en heffingen moet worden ingehouden.

De belastinginspecteur ziet dat anders, deze vindt € 2.250 onbelast als vergoeding voor de immateriële schade redelijk en over het resterende deel moet loonheffing worden betaald. Het causale verband tussen de arbeidsongeschiktheid en het ongeval is volgens de inspecteur niet aangetoond. Het Hof kan daarin echter niet meegaan. Het Hof oordeelt dat de gehele vergoeding onbelast is, want er is weldegelijk immateriële schade en het resterende deel is uitbetaald ter compensatie van het verlies aan arbeidskracht. Dat de werknemer en werkgever in de overeenkomst hebben afgesproken dat het een bruto vergoeding is, heeft niets te maken met de heffing over dit bedrag. De term “bruto” is alleen om te voorkomen dat de werkgever nog eventuele belastingclaims opgelegd zou krijgen.

Meer informatie Uitspraak van het Hof Arnhem

Copyright © Agrocount.nl

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.