Home

Achtergrond 200 x bekeken

Verrekening bij forfaitaire Minas-aangifte komt er niet

Tijdens het overleg over de Meststoffenwet kwamen er vragen over de beperkingen die de forfaitaire aangifte heeft ten opzichte van de verfijnde aangifte. Dit gaat met name over de verrekenmogelijkheid van positieve en negatieve saldo’s. Minister Veerman heeft aangegeven hier niet te willen tornen.

Het belangrijkste argument dat Veerman hiervoor aanvoert, is dat dit bewust zo in de wet is opgenomen. Bij de verfijnde aangifte wordt alles gewogen en gemeten en is de verrekening van saldi mogelijk gemaakt om seizoensverschillen op te kunnen vangen. Bij forfaitaire aangifte wordt echter uitgegaan van vaste normen en hebben de seizoensverschillen dus geen invloed. Daarnaast worden bij forfaitaire aangifte bepaalde posten niet meegenomen. In jaren van forfaitaire aangifte zouden dus bijvoorbeeld flinke voorraden veevoer kunnen worden aangelegd.

De voorziening van verrekening zijn dus ingebouwd om bijzonderheden op te vangen. Daarnaast is het een vrije keus om verfijnd of forfaitair aangifte te doen, dus worden ook de daarbij behorende regels geaccepteerd. Tevens vindt de minister het niet wenselijk om met het einde van Minas in zicht de regels nog weer eens aan te gaan passen.

Meer informatie Brief van minister Veerman aan de kamer
Lees ook Versoepelde normen maken forfaitaire Minas-aangifte interessanter

Copyright © Agrocount.nl

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.