Home

Achtergrond 166 x bekeken

Tegenprestatie vereist bij verbouwing agrarisch bedrijfspand in Gelderland

Als een agrarisch gebouw in Gelderland een nieuwe bestemming krijgt, moet de eigenaar een bijdrage leveren aan de kwaliteitsverbetering van de omgeving. Dat staat in het ontwerp-streekplan dat de Gelderse Gedeputeerde Staten hebben goedgekeurd.

Gelderland wil wonen op het platteland stimuleren. Daartoe laat de provincie het strenge beleid dat het verbouwen van boerderijen tot woningen bemoeilijkte, los. Maar boeren die stoppen en van hun bedrijfspanden woonhuizen willen maken, moeten als tegenprestatie wel bijna een hectare grond opofferen voor natuur, of geld storten in een natuurontwikkelingsfonds.

Volgens het voorgestelde streekplan wordt het ook mogelijk om in de vrijgekomen agrarische gebouwen bedrijven te vestigen. Voor boeren die hun pand voor een nevenfunctie willen inrichten, geldt dan een maximum van 200m2 aan oppervlakte bedrijfsruimte. Voor vrijgekomen agrarische gebouwen, waar geen agrarische activiteit meer plaatsvindt, kan ten hoogste 375m2 als bedrijfsruimte worden gebruikt.

Het nieuwe streekplan van Gelderland gaat in februari de inspraakprocedure in. De Provinciale Staten nemen naar verwachting in juni het plan in behandeling.

Meer informatie Persbericht van de provincie Gelderland

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.