Home

Achtergrond 186 x bekeken

Lager budget Energie-investeringsaftrek EIA

Het aftrekpercentage voor de Energie-investeringsatrek gaat omlaag van 55 naar 44 procent. Ook wordt een maximumbedrag per kW vastgesteld voor windenergie. Deze maatregel komt voort uit de motie Verhagen, waardoor het EIA-budget voor 2005 met 100 miljoen euro per jaar moest worden teruggebracht.

In de Miljoenennota was voor de EIA in 2005 nog 177 miljoen euro gereserveerd, 8 miljoen meer dan voor 2004. Het verlagen van het aftrekpercentage tot 44 procent en het vaststellen van een maximumsubsidie voor windenergie moeten samen een besparing van 40 miljoen euro opleveren. Daarnaast wordt voor 60 miljoen euro gerekend op een budgetonderuitputting.

In 2005 bedraagt het maximale budget 137 miljoen euro. Op basis van deze subsidie kan het bedrijfsleven volgend jaar voor ruim 1 miljard aan energie-investeringen doen. Dat is evenveel als in het jaar 2004.

Iedere ondernemer kan gebruik maken van de EIA. Bedrijfsmiddelen die voldoen aan een energieprestatie-eis komen in aanmerking. Deze staan omschreven in de zogenoemde energielijst. Het gaat om investeringen in bouwwerken, apparatuur en processen, gelijktijdig opwekken van warmte en kracht, transportmiddelen en duurzame energie. Binnen drie maanden na het aangaan van de verplichtingen moet de investering gemeld zijn bij het Bureau Investeringsregelingen en Willekeurige Afschrijving (IRWA) te Breda.

Meer informatie Publicaties over de EIA, inclusief energielijst

Meer informatie Aanmelden bij Senter voor nieuwsbrief EIA

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.