Home

Achtergrond 110 x bekeken

Nu nog op cursus en profiteren van scholingsaftrek

In het regeerakkoord staat dat de scholingsaftrek wordt afgeschaft. Maak er dus nu nog gebruik van. Het kan hierbij gaan om scholing die door de ondernemer, een medewerker van het bedrijf of een externe wordt verzorgd binnen het bedrijf. Ook externe scholing komt in aanmerking. Dit kan tot 40% extra belastingaftrek opleveren.

De scholingsaftrek is een extra belastingaftrek. Deze bedraagt 20% en nog eens 20% extra als de totale scholingskosten niet groter zijn dan € 30.000,=. De extra belastingaftrek gaat alleen op als er belaste winst is. Voor personeel ouder dan 40 jaar geldt een aanvullende scholingsaftrek van 40%.

De volgende kosten komen in aanmerking:
* Externe cursussen, opleidingen of studies voor een beroep, ook examengeld;
* Arbeidskosten van personen die scholing geven;
* Kosten en lasten van gebouwen gebruikt voor scholing;
* Kosten en lasten van lesmateriaal en apparatuur gebruikt voor scholing;
* De verplichte te betalen bijdrage aan een scholingsfonds;
* Voor seminars en excursies kan geen scholingaftrek worden toegepast.

Bij uw jaarlijkse belastingaangifte geeft de ondernemer op welke kosten voor scholing zijn gemaakt, geef dit duidelijk aan zodat dit niet over het hoofd kan worden gezien. De belastingdienst stelt bij gewone controle vast of de bedragen die extra afgetrokken zijn juist zijn

Rekenvoorbeeld:

Stel dat er € 10.000 aan scholingskosten is uitgegeven, dan kan er 40% extra worden afgetrokken, dus € 4.000. Totaal dus € 14.000. Bij een belastingtarief van 42% betaald u de fiscus € 5.880 en de ondernemer zelf nog maar € 4.120. Zou de cursus worden uitgesteld tot volgen jaar dan betaald de fiscus slechts 42% van € 10.000 = € 4.200 en moet de ondernemer zelf dus € 5.800 betalen. Dat scheelt bijna € 1.700.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.