Home

Achtergrond 188 x bekeken

Korting suikerquotum veel groter

De korting op het Europese suikerquotum wordt veel groter dan verwacht. De Europese Commissie stelde in juli voor 500.000 ton van de A- en B-quota’s af te schaven. Bronnen in Brussel verwachten dat deze week een korting van 900.000 ton wordt besproken in het beheerscomité suiker.

De gevolgen zijn groot. Eerder berekende Aike Maarsingh van de werkgroep Bietenaangelegenheden al voor dat een korting van 500.000 ton een teler 131 euro per hectare kost. Als het 900.000 ton wordt, loopt dat bedrag op tot boven de 200 euro per hectare. Met de huidige ontwikkelingen lijkt de situatie van vorig jaar zich te herhalen. Ook toen kwam de Commissie met een kortingsvoorstel van 500.000 ton, maar werd het uiteindelijk 826.987 ton.

Het EU-bietenquotum staat nu op 14,48 miljoen ton. Om niet in de problemen te komen met de wereldhandelsregels, moet de Europese Commissie elk jaar beoordelen of niet te veel suiker wordt geëxporteerd met behulp van restituties. Is dat wel het geval, dan wordt een korting voorgesteld. Daarbij wordt de A- en B-suiker overgeheveld naar de C-categorie. De export daarvan kost volgens de suikersector alleen maar geld, omdat er geen exportrestituties tegenover staan.

Nederland heeft nu een quotum van 885.000 ton, waarvan 2,4 procent C-suiker. Daar komt nu naar verwachting minimaal 6 procent bij. Een ander nadelig effect is dat als gevolg van het grotere areaal C-suiker voor oogst 2004 minder quotum zal worden uitgedeeld. Het beheerscomité vergadert later deze week over de kwestie. Naar verwachting wordt eind deze maand een besluit genomen. (Bron: Agd)

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.