Home

Achtergrond 298 x bekeken

Urenadministratie niet noodzakelijk voor zelfstandigenaftrek

Een kalverhouder had ook nog een fulltime baan als chauffeur. Bij de aangifte van zijn belasting rekende hij zichzelf zelfstandigenaftrek toe. De belastinginspecteur was dat niet met hem eens, want hij had geen urenadministratie bijgehouden. Maar gezien de omvang van het bedrijf en de arbeidsintensiviteit besloot het Hof in Den Bosch de zelfstandigenaftrek toe te kennen.

Een man was in de periode 1995-1999 voltijds als chauffeur in loondienst bij een gemeente. Daarnaast runde hij in deze periode een kalvermesterij. De echtgenote van de man verrichtte op jaarbasis voor ten minste 1.000 uren arbeid in deze arbeidsintensieve onderneming.

De belastinginspecteur is van mening dat de ondernemer niet aan het urencriterium voldoet, zodat hij geen recht heeft op de zelfstandigenaftrek. Hij vindt dat de ondernemer moet beschikken over een urenadministratie om de voor de onderneming gewerkte uren te kunnen bewijzen.

Het Hof is het niet met de inspecteur eens. Het Hof oordeelt dat de ondernemer met de omschrijving van de door hem en zijn echtgenote verrichte werkzaamheden, het hierbij behorende overzicht van het aantal uren dat door hem en zijn echtgenote voor de onderneming zijn gewerkt voldoende aannemelijk heeft gemaakt. Anders dan hetgeen bij sommige overheidsinstellingen gebruikelijk is, is een prikklok in de agrarische sector onbekend.

Het zal niet in elke sector aannemelijk te maken zijn dat aan het urencriterium wordt voldaan, als de ondernemer ook nog een fulltime baan erbij naast heeft.. Het is daarom altijd verstandig om in die gevallen de gewerkte uren te registreren.

Meer informatie Volledige uitspraak van de rechter

Lees ook Scholingsuren tellen mee voor urencriterium

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.