Home

Achtergrond 167 x bekeken

NVV-Brabant vreest slot op merendeel varkensbedrijven

Ruim 85 procent van de varkensbedrijven in Brabant zit nu of in de nabije toekomst op slot. Dat blijkt uit een inventarisatie die de vijf Brabantse regio’s van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) onder hun leden hebben gehouden.

In een brief aan het provinciebestuur vraagt de NVV om oog te blijven houden voor de ontwikkelingsmogelijkheden van de intensieve varkenshouderij. De provincie moet daarbij niet streven naar grootschalige varkenshouderijparken, omdat daarvoor geen maatschappelijk draagvlak is.

Het zit de NVV dwars dat onderscheid wordt gemaakt tussen de rundveehouderij en de intensieve veehouderij als het gaat om bebouwing in de 250-meter-zones rond natuurgebieden. Dat onderscheid is niet terecht vindt de NVV. De vakbond voelt zich daarbij gesteund door een advies van de Stichting Advisering Bestuursrechtspraak aan de Raad van State.Er is, zegt de NVV, geen verschil tussen ammoniak van varkens of van koeien. ”Belangrijk is verder dat de schadelijkheid van ammoniak ter discussie staat. De vakbond onderzoek dit verder”.

Brabant heeft deze week een begin gemaakt met het verplaatsingsproject voor de intensieve veehouderij. Daarvoor is 9,5 miljoen euro beschikbaar.

(Bron: Agd)

Lees ook Subsidie verplaatsing intensieve veehouderijen Brabant

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.