Home

Achtergrond 638 x bekeken

Leeftijdsgrens weg bij omzetting oudedagsreserve en stakingswinst in lijfrente

Tot nu toe kon volgens de wet alleen lijfrentepremies worden afgetrokken als de lijfrente ingaat in het jaar waarin diegene de leeftijd van 70 bereikt. Zeker in de agrarische sector is dat lang niet altijd het geval en worden ondernemers op deze manier gedwongen om in het jaar dat zij 70 worden de onderneming te staken. Daarom heeft staatssecretaris van financiën het besluit goedgekeurd waarbij de leeftijdsgrens is vervallen.

De oudedagsreserve kan in de jaren voorafgaande aan de staking van de onderneming worden omgezet in een lijfrente. De ondernemer beschikt feitelijk veelal niet eerder dan bij de staking van de onderneming over de benodigde liquiditeiten, want het vermogen zit in de onderneming.

Met betrekking tot de omzetting van de stakingswinst in een lijfrente is het niet mogelijk een tijdstip voorafgaande aan de staking te nemen. Om toch voor de fiscale aftrek van de lijfrentepremie in aanmerking te komen, werd de desbetreffende ondernemer gedwongen om zijn onderneming uiterlijk te staken in het jaar waarin hij 70 jaar werd. Nu is deze leeftijdsgrens vervallen.

Hierbij geldt als voorwaarde dat de termijnen van de lijfrente direct ingaan. Dit besluit geeft de ondernemer de mogelijkheid om ook na het bereiken van de 70-jarige leeftijd een oudedagslijfrente te bedingen tegenover de oudedagsreserve en stakingswinst.

Voor ondernemers die hun bedrijf reeds gestaakt hebben in 2001 of 2002 en die geen aftrekbare lijfrentes hebben kunnen bedingen, omdat hij al 70 was, bestaat er de mogelijkheid om onder voorwaarden alsnog een beroep hierop te doen. In de meeste gevallen moet dit voor 1 juli 2003.

Meer informatie Brief van minister over lijfrente

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.