Home

Achtergrond 205 x bekeken

LEI: geen vergoeding uren varkenshouders

De kostprijs voor varkens is de afgelopen maanden gestegen. Dat komt omdat vleesvarkenshouders meer moeten betalen voor biggen. De kostprijs voor zeugenhouders is iets gedaald omdat biggenvoer goedkoper is geworden. Varkenshouders krijgen volgens het LEI geen of nauwelijks een vergoeding voor hun gewerkte uren.

Het Landbouw Economisch Instituut (LEI) komt over de periode november 2002 tot en met februari 2003 op een kostprijs van ­1,40 per kilo geslacht gewicht, uitgaande van aangekochte biggen. Hierin is een vergoeding voor de arbeid meegenomen. Dat is een stijging van 11 cent ten opzichte van de periode september tot en met december 2002.

Volgens het LEI lopen de verliezen voor vleesvarkenshouders steeds meer op. Want in december en januari waren de opbrengstprijzen van vleesvarkens erg laag, schrijft het instituut in haar uitgave Agri-Monitor. In februari stegen de opbrengstprijzen iets, waardoor de verliezen iets kleiner werden. Maar bij een prijs van ­1,10 per kilo geslacht gewicht moeten de varkenshouders nog steeds fors toeleggen op de productie, ook zonder dat rekening wordt gehouden met arbeidskosten.

De verwachtingsprijs van Vleuten ligt voor deze week op ­1,11 tot ­1,13 per kilo geslacht gewicht. Volgens het LEI hebben vleesvarkenshouders die biggen aankopen een opbrengstprijs nodig van ­1,24 per kilo. Pas dan krijgen de vleesvarkenshouders een vergoeding voor hun arbeid.

Voor zeugenhouders berekent het LEI over de periode november 2002 tot en met februari 2003 een kostprijs van ­49,55 per big van 25 kilo. Dat is een stuiver minder dan in de periode september tot en met december vorig jaar. De oorzaak is de iets gedaalde voerprijs. Doordat de biggenprijzen stegen in januari en vooral februari werden de marges voor de zeugenhouders bete. Er was weliswaar nog geen sprake van een kostendekkende productie, maar in februari zorgden de biggenprijzen wel voor een kleine vergoeding voor de arbeid.

Voor de gesloten varkensbedrijven, met eigen biggenproductie, is de kostprijs gelijk gebleven op ­1,50 per kilo geslacht gewicht. Deze varkenshouders hebben volgens het LEI een prijs van ­1,24 nodig.(Bron: Agd)

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.