Home

Achtergrond 334 x bekeken

Hof: "Alleen rente over deel hypotheek voor eigen woning, was aftrekbaar"

Belanghebbende gebruikte het merendeel van de hypotheek voor leningen aan de VOF van zijn zoon. Hof Den Haag concludeerde dat de leningen aan de VOF met geleend geld waren gefinancierd zodat geen sprake kon zijn van Tante-Agaathleningen. Tante-Agaathleningen waren niet vergelijkbaar met geldleningen aan aangewezen participatiemaatschappijen.

Belanghebbende sloot een hypotheek af voor verbetering van zijn eigen woning. Hij stortte het geld op een bouwdeposito waarop hij rente ontving. Belanghebbende verstrekte een rentedragende (5%) lening aan de vennootschap onder firma (VOF) van zijn zoon uit het bouwdepot. En betaalde schuldeisers van de VOF rechtstreeks uit het bouwdeposito.

De leningen werden niet afgelost en vermeldden niet dat zij niet waren gefinancierd met geleend geld. Belanghebbende betaalde in 1998 f 5.400 en in 1999 f 79.000 voor verbetering van de eigen woning. Hiervan was f 15.537 betaald uit het bouwdeposito en de rest uit spaargeld.

Belanghebbende rekende in zijn aangifte inkomstenbelasting 1998 de op de hypotheek betaalde kosten en rente helemaal toe aan de eigen woning en claimde de volledige rentevrijstelling. Hij rekende over 1999 het merendeel van de op de hypotheek betaalde kosten en rente toe aan de eigen woning, claimde de volledige rentevrijstelling en een extra rentevrijstelling, en merkte de leningen aan als Tante-Agaathleningen.

De inspecteur weigerde over 1998 de rentevrijstelling en merkte over 1999 de leningen niet aan als Tante-Agaathleningen en kende alleen de normale rentevrijstelling toe. Het geschil was of de rente en kosten van de hypothecaire lening kon worden toegerekend aan de eigen woning of de rente-inkomsten dan wel als persoonlijke verplichting. Het Hof stelde de inspecteur in het gelijk.

Meer informatie Volledige uitspraak van de rechter

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.