Home

Achtergrond 263 x bekeken

Extra kosten ophalen niet gecertificeerde melk ongeoorloofd

Zuivelcoöperatie De Zeven Provinciën mag geen extra kosten in rekening brengen voor het ophalen van melk als een melkveebedrijf geen FCDF-certificaat bezit.

De rechter in Leeuwarden heeft in een hoger beroep zaak een melkveehouder uit Twente in het gelijk gesteld. De coöperatie dient terugwerkend de ingehouden kosten met inbegrip van rente aan de betrokken melkveehouder te voldoen.

Zuivelcoöperatie De Zeven Provinciën UA is een onderdeel van Friesland Coberco Dairy Foods (FCDF). De FCDF-erkenning verschilt slechts op enkele onderdelen van het KKM-keurmerk (Keten Kwaliteit Melk). Sinds april 2000 brengt de zuivelonderneming extra kosten in rekening voor niet gecertificeerde bedrijven. In een kort geding dat de betrokken veehouder in september 2002 bij de rechtbank in Assen aanspande werd deze in het ongelijk gesteld. In het hoger beroep op 23 april oordeelde de rechter echter anders.

De rechter motiveert zijn beslissing op een uitspraak van de Nederlandse Mededingings Autoriteit (NMA) in maart 2000. Het NMA keurt daarbij het marktgedrag van zuivelondernemingen af en acht ze in strijd met de Mededingingswet. De rechter acht daarbij de Zuivelverordening 2002 niet relevant. De Zuivelverordening is per 1 mei 2003 in werking getreden. Inmiddels hebben 50 melkveehouders bezwaar aangetekend tegen een tweetal besluiten voortvloeiend uit de verordening.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.