Home

Achtergrond 203 x bekeken

Subsidieregeling Duurzame Energie binnenkort open

De subsidieregeling Duurzame Energie zal naar verwachting binnenkort weer worden opengesteld. Deze regeling richt zich op alle vormen van duurzame energie en staat open voor iedereen die initiatieven op dit gebied wil ontplooien. Voor de tuinbouw liggen er mogelijkheden op het gebied van warmtepompen in combinatie met energietoeslag (zoals aquifers), windenergie en energieteelten.

De subsidiebijdrage is afhankelijk van het soort project en kan variëren van 25 procent tot 60 procent van de projectkosten. De maximale bijdrage per project is € 900.000. De subsidieregeling ondersteunt haalbaarheids-, onderzoeks- of ontwikkelingsprojecten, praktijk-experimenten, demonstratieprojecten en marktintroductieprojecten. Alleen de beste projecten komen in aanmerking voor een subsidie van Novem.

Stimuleringsregeling uitgesteld
De nieuwe stimuleringsregeling voor onder meer de WKK, de MEP-regeling (milieukwaliteit elektriciteitsproductie) wordt uitgesteld tot na de zomer. Het ministerie wil investeerders in nieuwe technologie over langere tijd zekerheid geven over overheidssubsidie, maar in hoeverre de MEP dit garandeert is nog niet duidelijk.

Met de MEP is een producent verzekerd van een – in principe – voor een periode van tien jaar vast bedrag per geleverde kilowattuur (kWh) elektriciteit. De hoogte van de subsidie wordt ieder jaar opnieuw voor tien jaar vastgesteld. De MEP geldt ook voor klimaatneutrale energie en elektriciteit uit een warmtekrachtkoppelinginstallatie, een teler met WKK kan voor terug geleverde elektriciteit ongeveer €0,57 ct per kWh uur krijgen. De subsidie geldt overigens alleen voor Nederlandse producenten en niet voor oude installaties. Alle duurzame energie komt in aanmerking, naast bio-energie ook warmtekracht en klimaatneutrale energieopwekking.

Energie-Investeringsaftrek
De Energie-Investeringsaftrek (EIA) biedt ondernemers de mogelijkheid om investeringskosten in energiebesparende bedrijfsmiddelen en duurzame energie in mindering te brengen op de fiscale winst. De aftrek bedraagt 55 procent van het totale bedrag aan energie-investeringen in een kalenderjaar.

Voorbeelden van investeringen die op de ‘Energielijst 2003’ staan vermeld zijn: isolerend kasdek, energieschermen, warmtepomp, rookgasreiniging voor CO2-bemesting, warmtebuffer, warmtekrachtinstallaties, klimaatcomputer.Bij de EIA is het belangrijk dat de melding wordt gedaan binnen 3 maanden ná aangaan van de koopverplichting. Indien de ondernemer wil gaan investeren in een bedrijfsmiddel dan is het verstandig om in het offertestadium te controleren of de investering in aanmerking komt. (Bert Plat)

Meer informatie Novem

Meer informatie Belastingdienst

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.