Foto: ANP BoerenlevenOpinie

‘Wanneer kan een boer op vakantie?’

Nu ons schoolgaande kind in de zomer vrij is, moeten we onze vakantie gaan plannen. En dat is lastig want wanneer kan een boer weg?

Sinds we een schoolgaand kind hebben, is het nemen van vakantie ineens een ding. Eerder maakte het mij niet uit wanneer ik vrij was, het hing van het weer af en de planning van Henk op de boerderij. In augustus weg? Ik kon het vergeten. Al zou ik het best willen met alle drukte op de boerderij. Maar het kon niet en dat was geen probleem. Nu is het anders.

‘Vind maar eens een melker in tijden van de tentfeesten en festivals’

We hebben nu wel wat te plannen, want de school van FJ heeft een vastgestelde zomervakantie. En ineens kom ik in een soort spel terecht op mijn werk van wie welke weken weg mag gaan. De een heeft een partner in de zorg en moet al in januari zijn rooster doorgeven, de ander heeft een partner in het onderwijs, dus ook die wint het van mij. Want ja, wanneer moet een boer eigenlijk vrij hebben? Als het landwerk klaar is en hij een melker kan vinden. Kom daar maar eens om in tijden van de tentfeesten en festivals als Zwarte Cross en, bij ons berucht, Dicky Woodstock. Melkers zijn dan erg dun gezaaid of niet vertrouwd om te laten melken.

Boer moet soms ook even weg

En toch, we willen wat, even weg van alles wat er om ons heen gebeurt. Even geen koe die moet kalven, geen melkmachine die hapert of een koe die vast zit in de boxen. Een utopie, we weten het. Want dat soort dingen gebeuren natuurlijk ook als we er niet zijn. En de stress is dan minstens even erg want niemand kan het beter dan de boer zelf. En dat is ook zo, alleen de boer moet soms ook even weg. Zijn of haar hoofd leegmaken, aandacht bij het gezin en even wat anders om zich heen.

Terug naar Zweden

Wij gaan waarschijnlijk naar Zweden, in de regio waar ik ooit een jaar koeien heb gemolken op een biologisch dynamisch bedrijf. Met de 28 koeien melken daar was ik ongeveer net zoveel tijd kwijt als Henk nu met de ruim 170 koeien. Toen wist ik nog niet goed wat arbeid eigenlijk kostte. Ikzelf was voor de Zweedse boer niet duur: kost, inwoning en 250 gulden zakgeld per maand. Ik werkte alle dagen en had 2 weekenden per maand vrij.

‘Dan komt er volk zoals ik na mijn middelbare school voor zakgeld heel veel uren per dag bij je werken’

Zonder rijbewijs begin je daar niets, dus reed ik dan op een gammele oude legerfiets naar de bus om in de stad dat zakgeld uit te geven en daarna weer terug. Ik ben ook wel wat weekenden weggeweest met vrienden die wel een auto hadden. Zo kwamen we eens op een mooie schapenboerderij terecht en omdat ze ‘organic’ waren, kon het uit om met de hand heel veel knoflook te verbouwen. Dan komt er volk zoals ik na mijn middelbare school voor zakgeld heel veel uren per dag bij je werken.

Nu gaan we misschien terug, maar dan in een mooie Zweedse stuga (houten huisje) dat per week net zoveel kost als waar ik indertijd 4 maanden voor moest werken. Want ze zijn daar niet gek bij die ‘organics’. En onze boerderij: die draait toch door, welke week we ook weg zullen.

Beheer
WP Admin