Voedsel dat lokaal geproduceerd is, dát willen de New Yorkers graag. BoerenlevenOpinie

‘Sla van 36e verdieping in NYC smaakt vers’

HAS-student Dirk-Jan Kloet, voor de Amerikanen kortweg DJ, studeert een poosje vlakbij New York City. ‘Er wordt hier op de 36e verdieping sla geteeld.’

  • Dirk-Jan Kloet (24) komt uit Teteringen (NB) en studeert Tuin- en Akkerbouw aan de HAS in Den Bosch. Momenteel volgt hij een deel van zijn studie aan de State University of New York. In Cobleskill, zo'n twee uur ten noorden van New York City, richt hij zich richt op het onderdeel ‘Agricultural Business.’ - Foto's: Dirk-Jan Kloet

    Dirk-Jan Kloet (24) komt uit Teteringen (NB) en studeert Tuin- en Akkerbouw aan de HAS in Den Bosch. Momenteel volgt hij een deel van zijn studie aan de State University of New York. In Cobleskill, zo’n twee uur ten noorden van New York City, richt hij zich richt op het onderdeel ‘Agricultural Business.’ – Foto’s: Dirk-Jan Kloet

  • Dirk-Jan op een hoog punt, met achter hem Central Park, een groot stadspark op het eiland Manhattan in New York.

    Dirk-Jan op een hoog punt, met achter hem Central Park, een groot stadspark op het eiland Manhattan in New York.

Wat een indrukwekkende stad is New York City. Deze Urban Jungle kent naast Broadway, Manhattan, het World Trade Centre en Central Park ook landbouw. Nou ja, ‘land’bouw kunnen we het niet echt noemen als we het hebben over een krop sla op de 36e verdieping in Manhattan. Vertical Farming is hier the way to go. Real food noemen ze het dan, lokaal geteeld.

Ik heb een paar van deze bedrijven bezocht en ik moet zeggen dat de bladgewassen uit deze bedrijven (lees: klimaatkamers) absoluut lekker vers en ‘crunchy’ smaakten. Ze waren dan ook enkele minuten voor ze mijn mond in gingen, geoogst.

Dit concept haakt aan bij de trend naar vers en lokaal voedsel. Enerzijds is de charme van het boerenambacht er voor mij zo wel vanaf met dat ultra-hypermoderne-voedsel dat geen daglicht gezien heeft. Anderzijds biedt Veritical Farming in steden als New York een mooie uitkomst om leegstaande panden en pakhuizen in te zetten voor duurzame voedselproductie. Ook helpt het om de consument en producent weer dichter bij elkaar te brengen, en dat is noodzakelijk.

  • Een 'fabriek' waar in de grote stad bladgewassen worden gekweekt.

    Een ‘fabriek’ waar in de grote stad bladgewassen worden gekweekt.

  • Een kijkje binnen in een stadsboerderij. De bladgewassen smaakten vers en crunchy.

    Een kijkje binnen in een stadsboerderij. De bladgewassen smaakten vers en crunchy.

Het verlangen van de New Yorkers

Uit gesprekken met New Yorkers blijkt dat de mensen hier verlangen naar de natuur en een drang voelen om de herkomst van voedsel te weten. Ik snap die lui wel, in hartje New York zit je zover af van natuur en platteland. Ik zou ook gek worden van altijd maar die drukte om je heen en al die hoge gebouwen (wat overigens wel super gaaf is voor een paar dagen). Misschien is deze stad wel een voorbeeld van een stad die simpelweg té groot is geworden en stuk loopt op leefbaarheid en het efficiënt aanvoeren en distribueren van landproducten.

GMO is ‘hot topic’

Daarnaast zie je dat ook de New Yorker, die wellicht nog nooit op het platteland geweest is, zich steeds meer gaat interesseren in onze voedselvraagstukken en zich ook steeds meer in deze discussie gaat mengen. GMO bijvoorbeeld is een ‘hot topic’ momenteel. Tegenhangers en voorstanders van GMO staan recht tegenover elkaar en regelmatig komt er weer een documentaire uit waarin gezegd wordt dat GMO 100% goed is, gevolgd door een documentaire waarin verteld wordt dat alles in en rondom GMO een 100% slechte zaak is. Tegenhangers komen met ‘Certified 100% Non-GMO’. Nu vraag ik me af, waar is dan de Certified GMO? Als het dan zoveel beter is, daag ik ook de voorstanders van GMO uit om met een label te komen.

  • Whole Foods Market.

    Whole Foods Market.

  • Chelsea Market.

    Chelsea Market.

Boeren ruiken hier kansen

In ieder geval is New York een stad die beetje bij beetje groen kleurt. Er wordt fors geïnvesteerd in de aanleg van parken en groen. Het ene na het andere ‘Farm-to-table’ restaurant wordt geopend en New York wordt langzaam aan een magneet voor ‘Farmers Markets’. Agrarische ondernemers beginnen hun kansen te ruiken en gaan massaal in New York op zoek naar mogelijkheden voor het direct verkopen van hun producten via het CSA-model (Community Supported Agriculture). Dat gebeurt heel inefficiënt op het moment, maar de winst zit hem in de hoge prijs die de ‘rijke hippe Yuppen’ van Brooklyn en Manhatten willen betalen. De iets minder rijke New Yorker staat echter ook te springen dus ik verwacht dat hier in New York de komende jaren nog veel verschuivingen in het voedselaanbod gaan komen.

Wordt vervolgd!

Beheer
WP Admin