Foto: ANP BoerenlevenOpinie

‘Ouders na bedrijfsovername in villa of rijtjeshuis?’

Een bedrijfsovername pakt overal anders uit. Bij de een verhuizen de ouders naar een villa, bij de ander naar een tussenwoning. Daar is niks mis mee.

“Hoe kán dat?”, vroeg een senior boer mij telefonisch. Hij stelde vast dat er zoveel verschil was in de afloop van een bedrijfsovername. Bij de een zaten de ouders in een dikke villa, bij de ander in een rijtjeshuis.

Die constatering is juist en daar is ook wel een verklaring voor, namelijk: geen situatie is gelijk en van de buitenkant is niet te zien hoe de portemonnee er daarbinnen uitziet.

Vermogen zo gelijk mogelijk over kinderen verdelen

Van ouders weet ik dat het vaak een worsteling is om het vermogen zo gelijk mogelijk over de kinderen te verdelen en tegelijk het bedrijf overeind te houden. Wat vaak gebeurt, is dat ouders voor zichzelf zo weinig mogelijk eisen zodat er zoveel mogelijk overblijft voor het bedrijf. Liever zitten ze zelf in een bescheiden huisje in het dorp dan dat hun zoon of dochter het bedrijf niet voort kan zetten.

‘Verhuizen naar een tussenwoning is geen afgang’

Soms is dat voor de opvolger net zo goed moeilijk, die ziet de ouders ook liever in een riant onderkomen dan in een rijtjeshuis. Alleen het woord al: rijtjeshuis. Veel boeren gruwen ervan, wie daar terechtkomt, heeft het niet best.

Maar wat is er eigenlijk mis mee? Volgens cijfers van statistiekbureau CBS woont 42% van de Nederlanders in een dergelijke woning die officieel geen rijtjeshuis heet maar tussenwoning of hoekwoning. Dan is er nog 20% die woont in een twee-onder-een-kapwoning en 15% in een appartement. Blijft over: 23% voor de vrijstaande woning waaronder een boerderij.

Verhuizen naar een tussenwoning is geen afgang. Gepensioneerde boeren die ik spreek voor de rubriek Grondlegger geven stuk voor stuk aan het er best naar hun zin te hebben. Het was even wennen om buren zo dichtbij te hebben, maar ze hebben er ook veel gezelligheid van. Het tuintje is maar klein maar ach, wat geeft dat? Om buitenlucht op te snuiven, gaan ze lekker een eind fietsen en uiteraard zijn ze nog regelmatig op het bedrijf te vinden.

Knokken om de ‘miljoenen’

Natuurlijk weet ik ook dat er vaak wél herrie in de tent is. Dat er geknokt wordt om de miljoenen die er schijnen te zijn, dat er nooit gepraat werd en wordt en dat de overige kinderen de opvolger ervan beschuldigen de ouders financieel uit te knijpen zodat hij of zij lekker zelf op de riante boerderij kan blijven.

Die dingen gebeuren. Net zo goed als ouders soms een onredelijk groot bedrag voor zichzelf eisen waardoor de opvolger amper de broek kan ophouden.

Geen signaal dat het bedrijf er beroerd voor staat

Dat is allemaal treurig genoeg, ook zonder dat de omgeving er meteen een mening over heeft. Trouwens, de omgeving weet meestal helemaal niet precies hoe het zit. Ouders die naar een tussenwoning verhuizen, zijn niet per definitie een signaal dat het bedrijf er beroerd voor staat of dat er herrie in de tent is. Het kan ook een weloverwogen keuze zijn.

Beheer
WP Admin